България
България

Топ 10 мита за храните, които вредят на вашата продуктивност

26.09.2024

Съществуват много погрешни вярвания, които могат да ви заблудят. Време е да разбулим митовете!

Митове за храните

Представете си следното – след поредния дълъг и натоварен работен ден, най-накрая сядате да хапнете и някой ви подхвърля: „Защо ядеш толкова късно? Знаеш ли, че ще качиш килограми!“ Откъде идват тези правила? И защо толкова хора продължават да ги спазват без да се замислят дали са базирани на реални факти?

Според проучвания, почти 50% от хората на възраст между 23 и 38 години все още вярват в поне един мит за храната като "не яж след 18:00 ч." или "въглехидратите вечер са враг". С навлизането на така популярния нутриционизъм през последните години започват да изникват всякакви теории за здравословното хранене, а в този океан от информация съществуват и много погрешни вярвания, които могат да ви заблудят.

Представете си един служител, който пропуска обяда, защото се страхува, че ще му се доспи или ще напълнее. Или пък друг, който разчита само на енергийни напитки и снаксове през деня, за да остане фокусиран.

Според Harvard Business Review, подобни хранителни навици водят до спад в продуктивността и концентрацията с до 45% в сравнение с тези, които се хранят балансирано.

Време е да оборим няколко твърдения, свързани с храната, които всъщност не са базирани на научна обосновка, както и да представим истински здравословните храни, които могат да ви заредят с енергия през целия ден.

1. Ако ядете след 18:00 ч., ще напълнеете

Важно е какво и колко ядете, а не по кое време. И също доколко сте физически активни. Да, вярно е, че трябва да спрете да се храните 2-3 часа преди лягане, за да можете да усвоите храната и да се наспите добре, но това не е толкова постижимо за заетите хора, които работят до 18-19 ч. - на тях препоръчваме да приготвят вечерята си един ден предварително, както и да готвят в по-големи количества, за да не рискуват да ядат нездравословни храни в края на работния ден, когато нямат време и енергия да се вихрят в кухнята.

2. Въглехидратите са ваш враг и водят до напълняване

Грешно. Въглехидратите са важна част от диетата, както и основен източник на енергия за организма. Здравословните, сложни въглехидрати се съдържат в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, ядките, бобовите култури и т.н. За да отслабнете, трябва да намалите простите въглехидрати - тези, които се съдържат в захарта, сладкишите, чипса или подсладените напитки, включително и натуралните сокове. Най-лесният начин да избегнете тези храни е... да не държите такива в чекмеджето вкъщи или в офиса, защото знаем колко е изкушаващо. 

Сложна ситуация са почерпките в офиса по време на рождени дни или годишнини на колеги, когато лакомствата са в изобилие. Добър навик е да донесете няколко килограма пресни плодове в офиса на рождения си ден. Уверяваме ви, че има колеги, които ще им се насладят толкова, колкото и когато ги почерпите с бонбони или торта, защото те ще ги накарат да се чувстват по-свежи и заредени с енергия.

3. Мазнините са вредни за здравето ви

Неправилно. Много хора се плашат, когато чуят думата “мазнини”, но истината е, че тялото се нуждае от тях за произвеждането на витамини и минерали, за здравето на мозъка и сърцето, както и за поддържане на запасите от енергия

кои са източниците на здравословни мазнини

източници на здравословни мазнини като океански риби, зехтин, ядки и соя, авокадо и други

Всички сте забелязали, че ако от известно време не сте приемали достатъчно храна, нивата на енергия спадат, а настроението ви често се влошава. В такива случаи можете да се почувствате летаргични и без нужната мотивация. Затова тези храни са чудесни като междинни хранения през работния ден, защото са лесни за пренасяне и засищат бързо, така че ще можете да ги вместите в претоварения си график.

От друга страна, нездравословните мазнини се съдържат в тлъстите меса и хидрогенираните мазнини, както и в сладкишите, бисквитите, кремовете, вафлите и т.н., така че трябва се постараете да избягвате подобни храни.

4. Безглутеновите храни са по-здравословни

Неправилно. Ако нямате диагностицирана от лекар непоносимост към глутен, няма причина да го елиминирате от диетата си. Глутенът е протеин, който се съдържа главно в зърнените култури като пшеница, ръж, ечемик и овес, и ако се откажете от тези храни, ще се откажете и от ценни фибри, витамини и минерали. 

Проучване на Харвард установява, че приемът на пълнозърнести храни значително намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт, развитието на диабет тип 2 и смъртните случаи по такива причини. Така че можете спокойно да се насладите на сандвич от пълнозърнест хляб на обяд или да хапнете пълнозърнести крекери на закуска, ако нямате време за обедна почивка. Този тип храни регулират нивата на кръвната захар, което може да има положителен ефект върху настроението и енергията ви. По този начин ще си подсигурите с нужните запаси, за да бъдете в топ форма през целия работен ден! 

5. Задължително е да пиете по два литра вода на ден

Дневната необходимост от вода не е еднаква за всеки - тя варира в зависимост от теглото на човек, температурата и физическата активност. Като основно правило е прието да се пият по минимум 2 литра вода на ден, а ако искате да видите с точност колко вода ви е нужна, има множество калкулатори в интернет, които ще ви помогнат с изчисленията. 

колко вода трябва да пием на ден

Защо е толкова важно да пием вода? Водата предотвратява умората през деня, когато продуктивността трябва да е в разгара си. Въпреки че хората най-често посягат към кофеина в такива ситуации, много от тях не осъзнават, че той обезводнява, така че енергията, която получават от него, не си заслужава. 

Затова е важно да гарантирате, че служителите ви са добре хидратирани, като им осигурите студена питейна вода (но и топла вода за чай). Сигурни сме, че по този начин индивидуалната консумация ще се увеличи, а вие ще допринесете за благосъстоянието на персонала си!

6. За да сте здрави, трябва да приемате хранителни добавки

Зависи. Повечето хора могат да си набавят всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества от храната, но при едно условие: да ядат балансирана диета от разнообразни продукти - зеленчуци, плодове, зърнени храни, месни протеини, мляко, яйца и бобови растения и т.н. 

За да компенсират някои от недостатъците в диетата на служителите си, в допълнение към другите придобивки, компаниите биха могли да подобрят благосъстоянието на служителите си, като им предлагат добавки като магнезий, омега мастни киселини или витамин D. Разбира се, предлагането на хранителни добавки само по себе си не е достатъчно, но със сигурност би допринесло за създаването на по-здравословна работна среда.

7. Закуската е най-важното хранене през деня

Закуската често е определяна като най-важното хранене за деня, тъй като осигурява нужната енергия за предстоящите задачи. Това обаче не важи за всеки. Има хора, които предпочитат да се хранят по друго време, но това не застрашава здравето им. Например тези, които практикуват така наречения “фастинг”, като гладуват 16 часа, без да ядат нищо - техните изследвания показват по-ниско кръвно налягане и понижени маркери на възпаление. 

Освен това - не е задължително най-важното хранене да е най-калоричното. Закуската не трябва да надвишава 25-30% от дневните калории. Здравните експерти препоръчват да се консумира обилна и добре балансирана закуска, която да ни зарежда с енергия постепенно в рамките на деня.

8. Ако ядете малко и често, няма да напълнеете

Важно е да не превишавате необходимите ви калории. Освен това, ако постоянно похапвате, претоварвате панкреаса и с течение на времето това може да доведе до диабет. Малките и чести хранения се препоръчват само за определени категории хора - например бременни жени, хора със синдром на раздразненото черво и хора с коронарна болест на сърцето.

За хората, които вършат много повтаряща се работа, изкушението да прогонят скуката със закуски е доста голямо, затова препоръчваме да НЕ държите нездравословни закуски в чекмеджетата. Най-много - един плод или пакетче фъстъци или бадеми. Не повече!

9. Най-добрият начин да отслабнете е чрез гладуване

как да отслабна

Вярно е, че за да свалите излишните килограми, трябва да намалите приема на калории. Но ако не приемате основните хранителни вещества, ще отслабнете в краткосрочен план, а след като спрете диетата, поради забавения метаболизъм бързо ще качите свалените килограми обратно. 

Научно изследване също показва, че служителите, които пропускат хранене, са склонни да купуват по-нездравословна храна за обяд. Това се отразява не само на тяхното физическо здраве, но също и на психическото им благосъстояние, което включва и мотивацията им на работното място. Затова е важно те да бъдат подсигурени с практични решения за обяд, което би могло да се постигне с дигиталните ваучери за храна от Идънред - възможност за служителите да се хранят здравословно и разнообразно по свой собствен избор!

10. Еспресото е прекалено силно

Има много компании, които предлагат безплатно кафе на служителите си, защото пиенето на кафе има енергизиращ ефект. Например, повече от половината от служителите в Европа се възползват от възможността да пият кафе на работното място. Много от тях приемат така наречената „кафе пауза“ на работното място като социални ритуал, важен за личното благополучие в рамките на една емоционално натоварваща професия.

Относно гореспоменатото твърдение - съдържанието на кофеин в кафето зависи от това колко време смляното кафе стои в контакт с гореща вода. Така че чашата еспресо съдържа до 10 пъти по-малко кофеин от чашата с обикновено или филтърно кафе. Така че 3-4 чаши еспресо на ден не са опасни.

Заключение

Вече знаете, че храната е не просто от източник на енергия, а е и основен фактор за нашата продуктивност и мотивация на работното място. Много хора обаче все още следват остарели и неефективни хранителни навици, затова е важно да разграничаваме тези заблуди и да разчитаме на научни изследвания и реални доказателства, когато става въпрос за нашата диета.

Като заключение е ясно, че старата поговорка „ Ти си това, което ядеш“ никога не е била по-уместна, особено на работното място. Многобройни проучвания показват, че служителите, които спазват балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, са с 25% по-склонни да работят по-ефективно и да останат съсредоточени по-дълго през деня. 

Като насърчават по-здравословни хранителни навици, компаниите могат да създадат култура, която подхранва както тялото, така и ума. Така че следващия път, когато мислите за стратегии за повишаване на производителността, не забравяйте, че пътят към успеха може да започне именно в кухнята на офиса!

как да бъдем по-продуктивни на работа


Тази статия ви беше интересна? Открийте още актуални теми:

Какво да консумираме в обедната почивка, за да не ни се доспива?
Подхранване на ума: Как балансираната диета влияе на психичното ни здраве