България
България

HR отвъд офиса: Нетрадиционни стратегии за набиране на кадри

25.07.2024

Чудите ли се къде да откриете новите си кандидати за работа?

набиране на кадри

Знаем, че в летния сезон намирането на качествени служители е още по-трудно от обикновено. В тази статия ви представяме 6 нетрадиционни, но успешни начина за намиране на нови кадри!

1. „Бумеранг служители“

„Бумеранг“ служителите са хора, които преди това са работили за компанията, напуснали са за определен период от време и след това са избрали да се върнат. В това има няколко предимства.

Първо, те вече познават културата, ценностите и вътрешните процеси на компанията, което им позволява бързо да се реинтегрират. Това намалява времето за въвеждане, разходите и ресурсите. Второ, служителите бумеранг често превъзхождат колегите си поради предишните си знания и опит в организацията. Също така, докато ги е нямало, те са разширили професионалната си мрежа, което може да бъде от полза за възможностите за развитие на бизнеса.

За да се възползват от този набор от таланти, отделите по човешки ресурси могат провеждат задълбочени интервюта при напускане и да поддържат постоянни взаимоотношения. Тези действия помагат на организациите да гарантират, че служителите остават свързани и че тяхната обратна връзка се взема предвид.

2. Програми за връщане на работа

Програмите за връщане на работа са предназначени да помогнат на кадри, които са прекъснали кариерата си, като родители, които си остават вкъщи, или такива, които търсят по-нататъшно образование, да се насочат отново към работната сила.

Тези програми са предназначени да осигурят подкрепа, обучение и гъвкави работни условия, за да гарантират, че човек може лесно да се върне обратно на работа. Освен това завърналите се служители обикновено са нетърпеливи да подновят кариерата си. Тези кандидати показват силна работна етика и желание да учат и да се адаптират, като допринасят за положителна и продуктивна работна среда.

намиране на служители

За да се възползват от този набор от таланти, HR отделите могат активно да рекламират тази възможност чрез специализирани платформи и да предоставят ресурси за опресняване на уменията и кариерно развитие. Тези, които искат да се върнат, трябва да получат необходимата информация и обучение, за да се върнат на работа.

3. Хората със специални нужди

Хората с увреждания чакат възможност да покажат на какво са способни. Те притежават ценни умения, решителност и уникална способност за решаване на проблеми. Приобщаващите практики за наемане насърчават равенството и култивират култура на разнообразие и приемане на работното място. Това може да подобри креативността, работата в екип и морала на служителите. Съобразяването със специфичните нужди на хората с увреждания може да доведе до подобрена достъпност за всички служители и клиенти чрез разкриване на невиждани преди недостатъци.

За да се възползват от този резерв от кандидати, отделите по човешки ресурси трябва активно да насърчават приобщаващи практики за наемане и да създадат достъпна и подкрепяща работна среда. Това може да включва предоставяне на помощни технологии и предлагане на необходимото обучение за мениджъри и колеги.

4. Служители с по-ниска степен на образование

набиране на кадриВъпреки че дипломата от университет е една от топ търсените придобивки у кандидата за работа, университетът не е единственото място за усвояване на нови умения и знания. Разходите за следване в университет стават все по-скъпи през последните години. Това прави висшето образование все по-недостъпно – особено за хората в неравностойно икономическо положение, което оказа значително въздействие върху наличната работна сила.

Има десетки причини, поради които младите не следват висше образование. Това означава, че те придобиват своите умения, опит и база от знания от практиката или в свободното си време. Тези кадри носят нова перспектива, която може да липсва на вашата организация, както и усъвършенствани умения и специализирани знания, които не трябва да се обезценяват само защото не произхождат от класната стая. Помислете за смекчаване на вашите изисквания за степента на образованието (ако вашата индустрия позволява това).

5. Стажантски програми

Студентите, които до вчера са учили теория и чиито знания са все още пресни, вече жадуват за възможност за реален професионален опит. Вашата организация може да намери следващия си талант именно чрез стажантска програми. А стажантите, които са спечелили позиция във вашата организация – имат уникално чувство за лоялност и мотивация да се захванат с работата и да успеят.

6. Доброволчески инициативи

Добрите кандидати не преследват единствено работните си цели. Често те вършат много важна, незабелязана работа, а именно доброволчество.

Доброволците често са страхотни служители. Участието в такива активности предполага, че тези работници притежават ценни личностни характеристики, които бихте искали да намерите във всеки служител. Нещо повече, благотворителната работа често обединява хората и можете лесно да установите отношения с непознати, които идват от много различни среди. Ангажирането с доброволчески групи също може да ви помогне да увеличите положителната осведоменост за бранда и същевременно да създадете истински връзки.

БОНУС: Вътрешна програма за препоръки

Ако все още нямате такава практика, програмата за препоръка на служители е чудесен начин да стимулирате настоящите служители да насочат своите приятели и бивши колеги към вашата организация.

Набирането на кандидати чрез този канал може да бъде един от най-ефективните начини за свързване с мотивирани потенциални кадри. Когато дават препоръка, вашите служители излагат репутацията си на карта, така че можете да се доверите, че ще препоръчат някого, за когото наистина вярват, че е подходящ.

Добра практика е тази програма да предлага и финансови стимули -  ако препоръчаният служител бъде нает, работникът, който го е препоръчал получава паричен бонус. Това е чудесен стимул да задържите и текущите си служители на работа.  Да не говорим, че хората, намерени чрез тази програма, вероятно са по-мотивирани да започнат, което допринася за бърз процес на наемане.

Тези нетрадиционни начини за намиране на персонал помагат за набирането на таланти с  разнообразни умения и уникален опит. За да достигнете до тези таланти трябва да разширите практиките за наемане, които използвате. Това ще ви позволи да създадете изключителни екипи от разнообразни професионалисти.


Прочетете още: 

Как да не изгубим служителите си?

Топ 7 книги за HR специалисти

6 стратегии за повишаване на психическото благополучие на служителите ви