България
България

Какво е NFC и как се плаща с телефон?

08.08.2024

Как се извършват мобилни плащания и безопасно ли е?

какво е nfc

NFC (Near Field Communication) представлява безконтактна комуникация в близко поле, която е ограничена до изключително малък обхват (до 5 см.). В тази статия ще откриете как благодарение на тази технология можете да плащате с телефона си. Ако се чудите дали мобилните плащания са безопасни, тук ще намерите отговор и на този въпрос.

Всички телефони ли имат NFC?

nfcПървият телефон с NFC технология е с операционна система Android и се появява още през 2010 г. След 4 години Apple също възприема технологията и всички айфони след поколение 6 са снабдени с NFC. В днешни дни повечето телефони имат такава технология, но все още съществуват устройства, които не поддържат NFC.

Как да разберете дали телефонът ви има NFC?

Ако притежавате iPhone, както вече споменахме, ако е след 6-то поколение, със сигурност имате NFC. Ако имате тази технология. най-вероятно ще бъде отбелязано в падащото меню на телефона ви, както е посочено на снимката. Също можете да проверите и в настройките на телефона си, потърсете го в раздела с връзки (където се намира WiFi, Bluetooth и др.)

Защо да плащам с телефон?

NFC плащанията носят ново ниво на удобство, скорост и гъвкавост на ежедневните трансакции, трансформирайки начина, по който пазаруваме. Представете си, че влизате в магазин, избирате артикулите си и просто докосвате телефона си до ПОС терминала на касата, за да завършите покупката си – няма нужда да търсите пари в брой или карти. NFC технологията гарантира, че плащанията се обработват почти мигновено, като намалява времето за изчакване и рационализира изживяването при плащане.

Безопасно ли е?

nfc безопасноКогато става въпрос за мобилни плащания с NFC, сигурността е от първостепенно значение. Редица сериозни мерки гарантират, че вашите трансакции са безопасни:

  • Една от ключовите функции за сигурност е токенизацията, процес, който заменя чувствителната информация за плащане с уникален идентификатор или „токен“, който не може да се използва извън тази конкретна трансакция. Това означава, че вашите действителни данни на картата никога не се разкриват по време на процеса на плащане.
  • Плащанията чрез NFC използват криптиране за защита на данните, създавайки защитен канал за предаване на информация между вашия телефон и платежния терминал.
  • Повечето устройства с NFC също изискват биометрично удостоверяване като пръстов отпечатък или лицево разпознаване, добавяйки допълнителен слой защита.

И така, безопасно ли е плащането с телефон? Абсолютно. Тези мерки за сигурност гарантират, че вашите данни за плащане се съхраняват и предават сигурно.

Как да плащате с телефон?

  1. Ако притежавате Android телефон, включете NFC, можете да го направите или от падащото меню на телефона ви с преки пътища или от настройките на телефона ви (при потребители на Apple, NFC не може да бъде изключено)

  2. Отворете Google Wallet / Apple Wallet

  3. Трябва да имате добавена карта в дигиталния портфейл

  4. Изберете картата, която искате да ползвате и доближете горната част на гърба на телефона ви до ПОС терминала (както вече споменахме NFC работи в малък обхват, така че телефонът ви трябва да е на не повече от 5 см от устройството)

  5. При успешно плащане трябва да се появи отметка на екрана ви

Ако отметката не се появи и плащането не е успешно опитайте следното:

  • Пробвайте да държите телефона ви по различен начин. NFC антената най-често e позиционирана близо до горния край на телефона, но при някои модели телефони може да се намира и в долния.
  • Приближете повече телефона си до ПОС терминала.
  • Задръжте телефона си до ПОС терминала за по-дълго.
  • Уверете се, че NFC функцията е включена.

как се плаща с телефон

Как да плащате с дигиталния си ваучер за храна през телефона?

  1. Изтеглете приложението Edenred+.

  2. Активирайте акаунта си, използвайки активационния код.

  3. През приложението Edenred+ добави картата си в мобилния портфейл на Apple/Google Wallet чрез бутона Добави в портфейл (Ако нямаш инсталиран дигитален портфейл, първо ще трябва да изтеглиш Apple/Google Wallet).

  4. Готово! Вече можеш да плащаш с телефона си. Важно: Можеш да плащаш само през Apple/Google Wallet, не и през приложението Edenred+.

Развенчаване на митовете за NFC

Въпреки удобството и сигурността на плащанията чрез NFC, продължават да съществуват няколко мита, които могат да причинят ненужно безпокойство:

  • Хакерите могат лесно да получат достъп до вашата информация: В действителност технологията NFC работи в много малък обхват - обикновено само няколко сантиметра - което прави неоторизирания достъп изключително труден. Освен това NFC трансакциите са криптирани, което означава, че всички предавани данни са защитени и нечетими за потенциални нападатели.
  • Ако загубите телефона си, някой лесно може да прави покупки с него: Телефоните обаче изискват биометрично удостоверяване като пръстов отпечатък или лицево разпознаване преди да извършат каквато и да е трансакция, което прави устройството безполезно за крадците.
  • Плащанията с NFC са по-малко сигурни от традиционните плащания: С мерки за сигурност като токенизация и криптиране, плащанията с NFC често са по-сигурни.

В заключение, мобилните плащания с NFC представляват бъдещето на безпроблемните и сигурни трансакции. NFC технологията революционизира начина, по който плащаме. В съчетание със стабилни мерки за сигурност като токенизиране и криптиране можете да сте спокойни, че вашата информация и ваучери за храна са добре защитени.

Сега е идеалният момент да прегърнете удобството и сигурността на плащанията чрез NFC. Изтеглете приложението Edenred+ днес и опитайте от първа ръка колко лесни и безопасни могат да бъдат мобилните плащания. Присъединете се към нарастващата общност от потребители, които вече са преминали, и се насладете на по-интелигентен начин за плащане!

Свалете мобилното приложение от тук:

Ако сте работодател, можете да поръчате дигитални ваучери за храна за вашите служители ТУК!


Прочетете още: Топ 3 предимства на виртуалния Ваучер Храна