Как да намалим разхищението на храна в ежедневието си (от гледна точка на потребител)?
21.09.2021
Колко често посягате към капака на кофата, за да изхвърлите остатъците от храна? А забравяте ли какви продукти има в хладилника или в килера? Научете как да намалите разхищението на храни в ежедневието си.
Вкъщи
- Направете анализ за това каква храна сте склонни да изхвърляте най-често (напр. в продължение на 2 седмици си записвайте всеки път, когато изхвърляте нещо), след което коригирайте навиците си за пазаруване.
- Пазарувайте по-често, в по-малки количества, за да изхвърляте по-рядко и да се наслаждавате на по-свежи продукти.
- Когато пазарувате месо/риба през лятото, ако не можете да поставите храната бързо в хладилника след купуването ѝ, носете термо чанта с вас до магазина. Рибата и домашните птици могат да стоят извън хладилника средно максимум 1 час, свинското и говеждото до 2 часа.
- Когато транспортирате сурово месо от магазина, не забравяйте да го държите отделено от останалата храна (използвайте вакуумно уплътнение или друга торба), за да избегнете замърсяването.
- Когато приготвяте месо/риба, не забравяйте винаги да държите отделно месото, което ще се готви сега от месото, което ще се консумира сурово (рибата за суши например).
- Запознайте се с означенията - „употреба до“ информира за безопасността на храните (не е безопасно да се консумира продуктът след тази дата), а „най-добър до“ информира за качеството на храните (безопасно е да се консумора след тази дата).
- Съхранявайте храната правилно – проверявайте етикетите за инструкции за съхранение, уверете се, че хладилникът ви е настроен между 1° и 5° C.
- Замразявайте храната, която не можете да изядете сега.
- Използвайте фризера си максимално - например поставете пресен хляб, нарязан на филийки, във фризера и всеки ден изваждайте само броя нарязани, които ще ядете през деня.
- Следете наличностите в килера и в хладилника.
- Хапвайте храната по реда на внасянето ѝ вкъщи.
- Вземете по-малка чиния и напълнете отново, ако е необходимо.
- Бъдете креативни с храната у дома и се научете как да готвите с остатъците си.
- Разменете излишната храна със съседите или приятелите си.
- Хранете животните.
- Компостирайте.
- Заменете найлоновите пликове и торби с такива за многократна употреба от екологични материали, които могат да се измият след употреба (напр. плат от пчелен восък или платнена торба).
В магазините или на пазара
- Планирайте храненията си – съставете списък за пазаруване (тези, които живеят сами, трябва да планират по-внимателно).
- Не пазарувайте, когато сте гладни.
- Купувайте само необходимото количество (правилният размер на опаковката или насипни храни).
- Изберете несъвършени плодове или зеленчуци (често с отстъпка).
На работа или в училище, в кафенета, ресторанти или хотели
- Поискайте да Ви се поднесе подходящото количество (в столовата или в ресторанта).
- Вземете по-малка чиния и напълнете отново, ако е необходимо.
- Вземете си остатъците за хапване на следващо хранене.
- Наблюдавайте хладилника в офиса.
- Споделете съветите си с колеги и приятели, за да предотвратите разхищението на храна.
Запознайте се още защо разхищението на храна е проблем, и как да пестим от храна.