Идънред България предоставя иновативни решения, с които да възнаградите служителите си, мотивирате своите партньори и подобрите бизнес резултатите си.
КомпанииКомпании
Открийте гъвкавите предплатени решения - ваучери и карти с Идънред и изберете как да ги приложите спрямо собствените си бизнес цели.
Продуктите на Идънред България АД са надеждни разплащателни инструменти, които могат да се използват широката ни търговска мрежа.
НапредПазарувай безкрайно
Партньорската мрежа за ваучери на Идънред България е най-голямата на територията на страната.
Карта на обектитеПредимства
Търговските обекти могат да увеличат оборота и броя на клиените си, както и да се популяризират чрез медийните канали на Идънред.
е лидер в предплатените корпоративни услуги. Разработва и управлява решения, като ваучери за храна и предплатени подаръчни продукти, които подобряват ефективността на организациите в България и увеличават покупателната способност на техните служители.
НапредКорпоративна социална отговорност
Идънред създаде програмата Ideal, с която цели постоянно да подобрява качеството на живот, да опазва околната среда и да подпомага развитието на устойчиви практики за грижа към света.
12.08.2021
Големи количества храна се произвеждат, но не се консумират от хората. Научете как това влияе на семейния бюджет и на околната среда.
Според UNEP значителни количества храна се произвеждат, но не се консумират от хората. Това има значително отрицателно въздействие: в екологичен, социален и икономически план. Докладът на UNEP за 2021 г. показва, че 8-10% от глобалните емисии на парникови газове са свързани с храната, която не се консумира.
По данни на Евробарометър и Изследователската служба на ЕП за 2017 г. в Европейския съюз се създават 88 млн. тона хранителни отпадъци всяка година. Храната се разхищава по цялата верига до крайния консуматор - във фермите, в производството, в магазините, в ресторантите и заведенията. Но най-големи загуби са регистирани при домакинствата. Те отговарят за около 53% от хранителните отпадъци.
От икономическа гледна точка за производството на храната, която се изхвърля, са използвани ограничени ресурси като вода, почви, енергия, работно време. Освен това сме вложили от финансите си за добиването ѝ. Проучванията показват, че между 20 и 40% от бюджета ни за храна се похабява, тъй като изхвърляме част от продуктите.
За екологичния аспект вече споменахме - храната, която се разхищава, е отговорна за между 8 и 10% от емисиите на парникови газове, причинени от човешката дейност. За всеки килограм произведена храна в атмосферата се отделят 4,5 кг. въглероден диоксид. Хранителните отпадъци са сочени за един от основните замърсители на планетата. Проучвания от 2015 г. показват, че в световен мащаб се изхвърлят повече от 30 000 000 тона хранителен отпадък, като най-голяма част от него е дело на домакинствата.
Разхищаването на храна има също етична страна. Оказва се, че около 800 млн. души по света не се хранят пълноценно. Около 3 100 000 деца до петодишна възраст умират от недохранване. По данни на Евростат за 2014 г. 55 млн. души или 9,6% от населението в ЕС не са могли да си позволят качествена храна всеки втори ден. България се нарежда на 17-то място в Европа по изхвърлена храна годишно. Същевременно 1 500 000 български граждани живеят под прага на бедността.
Научете още, как да пестим от храна, и как да намалите разхищението на храни в ежедневието си.